Chole Palak, czyli ciecierzyca (chole) i świeży szpinak (palak).
Indyjski smak w bardzo łatwym przepisie.
Przepis:
porcja dla 2 – 3 osób
1 opakowanie/puszka fasolki garbanzo – ciecierzycy (chole)
3 garście liści szpinaku (palak)
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
ok. 5 cm kwałek świeżego imbiru
1 zielona lub czerwona papryczka chili
3 łyżki oleju
½ łyżeczki czerwonej mielonej papryki
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki mieszanki garam masala
(kumin, kolendra, curry, kurkuma)
mleczko kokosowe
Pomidory, imbir i zielone chili miksujemy na gładką masę, najlepiej użyć do tego celu ręcznego blendera.
Na dość dużej patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy czosnek. Następnie puree pomidorowo–imbirowe, kolendrę, kurkumę, czerwoną paprykę, i gotujemy całość ok. 4–5 min na średnim ogniu.
Gdy woda z pomidorów nieco odparuje, dodać szpinak oraz dosolić do smaku.
Gotować pod przykryciem 7–8 min, pod koniec gotowania wlać 2 łyżki mleka kokosowego.
Na samym końcu dodać fasolkę garbanzo i mieszankę przypraw garam masala.
Podajemy gorące, z ryżem lub chlebkiem naan
albo jak ja – z samą cieciorką, którą pokochałam,
jak tylko przygotowałam swój pierwszy hummus.
Smacznego!